A novemberi találkozón rengeteg süteménnyel fogadták a dolgozók a meghívottakat. Nekem nagyon ízlett egy amit akkor nem ismertem. Kutakodtam utána és az un. Bakacsók süteményben ismertem fel. Azóta már 2 alkalommal megsütöttem és nagyon finomnak találtam továbbra is. Itt most közreadom a receptjét.
S Ü T E M É N Y E K
A tésztához A krémhez
6 db tojás szétválasztva 25 dkg margarin vagy vaj8 evőkanál cukor 15 dkg porcukor
18 dkg darált dió 1 cs. vaniliás cukor
1 teás kanál szódabikarbóna 1 dl feketekávé
6 evőkanál finomliszt 1 tojás sárgája
A tetejére rumba áztatott mazsolát kell szórni és csokoládé reszelékkel megszőrni
Elkészítés:
- A tojássárgákat a cukorral és vízzel jól elkeverjük, hozzáadjuk a diót, a szódabikarbónával elkevert lisztet.
- Keményre verjük a tojások fehérjét és lazán beleforgatjuk a masszába.
- Kikent, lisztezett tepsibe simítjuk. kb. 30x25 cm-es
- Tűpróbáig sütjük.
- A krémhez a margarint (vajat) a porcukorral, vaníliás cukorral és a tojássárgával jól kikeverjük. Belecsorgatjuk az egy adag kifőtt feketekávét (hidegen).
- Rákenjük a kihűlt tészta tetejére. Megszórjuk a rumba áztatott mazsolával, és reszelt csokoládéval.
- Megjegyzés: A reszelt csokoládé helyett olvasztott csokoládét csurgattam rá, de nem úgy, hogy befedje csak lazán kanállal rácsurgattam így mutatósabb lett.

Ez most nem sütemény, de közre adom. A feltalálója szerintem én vagyok, legalábbis még nem olvastam sehol sem. Az egész abból indult ki, hogy kaptam a kertszomszédtól néhány friss tököt. Mivel a tökfőzeléket évente csak egyszer szeretjük és ezen már túl voltunk. Gondolkodtam mit kezdjek vele. Arra jutottam, hogy lereszelem mint a krumplit a beréhez és megpróbálom ahhoz hasonlóan elkészíteni. Kicsit állt sóban persze csak éppen sósan - kinyomkodtam, fokhagymát préseltem bele, bors, liszt, tojás majd megsütöttem mint a berét - az eredmény nagyon finom, könnyű étel lett. Próbáljátok ki. Most már többször elkészítettem első alkalommal kis kaprot is tettem bele később elhagytam. Nevet még nem adtam neki
Házi karamella készítése (kb 50 perc)
- 300 ml habtejszín
- 380 g cukor
- 6 ek méz
- 1 kávéskanál só
- 100 g vaj jó minőségű (nem margarinos)
Sütőpapírra kiönteni és hűlni hagyni (hűtőben). Majd szeletelni Az ízekkel lehet kísérletezni. Sokáig eltartható.
Diós krémes szelet
Itt az ideje a diós sütemény sütésének. Ezt a süteményt már megsütöttem ezért a saját tapasztalatommal kiegészítem. Megjegyzem finom sütemény.
Diós-krémes szelet recept

- 25 dkg porcukor
- 4 egész tojás
- 1 citrom héja és leve
- 20 dkg liszt
- 4 evőkanál forró víz
- 1 csomag sütőpor
Krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- 6 dl tej
- 25 dkg margarin
- 1/2 fiola rumaroma
Elkészítése:
A pudingporokat elkeverjük a tejjel csomómentesre, hozzáadjuk a cukrot és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a diót, majd kihűtjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a margarint és az aromát, majd kézi habverővel alaposan kihabosítjuk.
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukorral keményre felverjük, majd hozzádolgozzuk a sárgákat, a vizet, végül a sütőporos lisztet forgatjuk bele óvatosan. Egy 29*34 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk!
A kihűlt lapot hosszában ketté vágjuk. Az egyik lapot megkenjük nutellával, majd rásimítjuk a krém 2/3-ad részét, a másik lapot is megkenjük nutellával és a nutellás részével a krémre borítjuk. A maradék krémet rákenjük a sütemény tetejére. Olvasztott csokival csorgatjuk le a tetejét.
Ízlés szerint szeleteljük és tálaljuk.
Saját vélemény.
A piskótát szerintem kicsit gyengébbre kell sütni, mert a nutella egy záróként működik a tészta és a krém között. Nekem a piskóta szárazabbra sikerült és a nutella megakadályozta, hogy a piskóta átpuhuljon. Ha legközelebb megsütöm megpróbálom baracklekvárral helyettesíteni a nutellát.
Finom kipróbált recept
Kakaós-kókuszos krémes
Tészta
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg margarin
- 1 db tojás
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 1 narancsból nyert narancslé (bio)
Krém
- 6 db tojássárgája 1 tasak pudingpor (Hólabda)
- 4 dl tej 1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
- 15 dkg porcukor 15 dkg vaj
- 1 narancsból nyert narancshéj (bio)
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk robotgéppel, majd egy órára hűtőbe tesszük.
- Két lapot nyújtunk, az egyiket sütőlemezre tesszük.
- A 7 tojásfehérjéből kemény habot készítünk, a kristálycukrot apránként adagoljuk hozzá, ha már kissé felverődött. Ezután hozzáadjuk a kókuszt, de ezt már fakanállal keverjük bele. Ajánlatos komoly gépet beszerezni, mert sokkal könnyebben tudunk dolgozni.
- Ezt a masszát rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára, a másikkal pedig beborítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
- A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a pudingporral, vaníliás cukorral és a tejjel, ebből sűrű krémet főzünk állandó keverés mellett. Végül a narancs héjával elkeverjük.
- A margarint habosra keverjük a porcukorral, és a kihűlt krémhez adjuk. Ezután a kihűlt tésztára kenjük a krémet, és díszítő vonásokat készítünk rá. Reszelt csokoládéval megszórjuk. Hűtőbe tesszük, és utána kedvünkre felszeleteljük.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: hőlégkeveréses
- tepsi mérete: 32x24 cm
Isteni finom: Nutellás brownie
28 dkg nutella 6 dkg finom liszt, 2 db tojás és 3 gr sütőpor kell hozzá. Ezeket alaposan összekeverjük. Majd 16x26-os tepsibe tesszük és 175 fokon 15 perc alatt megsütjük. Inkább kicsit lágy maradjon, mint kemény, mert még sül amikor kivesszük a sütőből a meleg hatására.
5 dl tej 1 db vanília 125 g vaj
4 db tojás 3 csepp fehérborecet 1 csipet só
150 g porcukor 1 teáskanál víz 120 g finomliszt
elkészítés
A tejet egy edénybe öntjük, és hozzáadjuk a vanília kikapargatott magjait és a magházat is, (én egy vaniliás cukrot tettem bele) majd együtt felforraljuk, és félretesszük. Megvárjuk, amíg langyos lesz.
A vajat felolvasztjuk, majd félretesszük kicsit hűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéhez hozzáadjuk az ecetet, valamint egy csipet sót, és kemény habbá verjük.
A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és az egy teáskanál vizet, majd két-három percig tovább keverjük..
Beleszitáljuk a lisztet, majd homogénre keverjük.
Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a langyos tejet is.
A tésztához hozzáadjuk az előzőleg felvert tojásfehérjét. Nem kell nagyon óvatosnak lenni, hiszen így is lágy a tészta, a legjobb, ha a robotgép egyes fokozatán, 2-3 adagban keverjük hozzá a habot.
A tepsit kivajazzuk, majd kilisztezzük, és beleöntjük a tésztát.
160 fokon 45-50 perc alatt megsütjük, amíg a teteje barnulni nem kezd.
Teljesen lehűtjük, és porcukorral megszórva, szeletekre vágva tálaljuk.
sütési hőfok: 160°C tepsi mérete: 33x24 cm
Így sütöttem meg ahogy le van írva még melegen elfogyott.
Az oldal ahonnan kiollóztam: http://www.nosalty.hu/recept/kremes-vanilias-pite#comment-344657
Krémes vaníliás pite
Nagyon finom egyszerű sütemény
hozzávalók / 8 adag5 dl tej 1 db vanília 125 g vaj
4 db tojás 3 csepp fehérborecet 1 csipet só
150 g porcukor 1 teáskanál víz 120 g finomliszt
elkészítés
A tejet egy edénybe öntjük, és hozzáadjuk a vanília kikapargatott magjait és a magházat is, (én egy vaniliás cukrot tettem bele) majd együtt felforraljuk, és félretesszük. Megvárjuk, amíg langyos lesz.
A vajat felolvasztjuk, majd félretesszük kicsit hűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéhez hozzáadjuk az ecetet, valamint egy csipet sót, és kemény habbá verjük.
A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és az egy teáskanál vizet, majd két-három percig tovább keverjük..
Beleszitáljuk a lisztet, majd homogénre keverjük.
Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a langyos tejet is.
A tésztához hozzáadjuk az előzőleg felvert tojásfehérjét. Nem kell nagyon óvatosnak lenni, hiszen így is lágy a tészta, a legjobb, ha a robotgép egyes fokozatán, 2-3 adagban keverjük hozzá a habot.
A tepsit kivajazzuk, majd kilisztezzük, és beleöntjük a tésztát.
160 fokon 45-50 perc alatt megsütjük, amíg a teteje barnulni nem kezd.
Teljesen lehűtjük, és porcukorral megszórva, szeletekre vágva tálaljuk.
sütési hőfok: 160°C tepsi mérete: 33x24 cm
Így sütöttem meg ahogy le van írva még melegen elfogyott.
Az oldal ahonnan kiollóztam: http://www.nosalty.hu/recept/kremes-vanilias-pite#comment-344657
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése