SÜTEMÉNYEK


 A novemberi találkozón rengeteg süteménnyel fogadták a dolgozók a meghívottakat. Nekem nagyon ízlett egy amit akkor nem ismertem. Kutakodtam utána és az un. Bakacsók süteményben ismertem fel. Azóta már 2 alkalommal megsütöttem és nagyon finomnak találtam továbbra is. Itt most közreadom a receptjét.

S Ü T E M É N Y E K


Bakacsók

A tésztához                                           A krémhez

6 db tojás szétválasztva                                   25 dkg margarin vagy vaj
8 evőkanál cukor                                             15 dkg porcukor
18 dkg darált dió                                              1 cs. vaniliás cukor
1 teás kanál szódabikarbóna                            1 dl feketekávé
6 evőkanál finomliszt                                       1 tojás sárgája
A tetejére rumba áztatott mazsolát kell szórni és csokoládé reszelékkel megszőrni

Elkészítés:
  1. A tojássárgákat a cukorral és vízzel jól elkeverjük, hozzáadjuk a diót, a szódabikarbónával elkevert lisztet.
  2. Keményre verjük a tojások fehérjét és lazán beleforgatjuk a masszába.
  3. Kikent, lisztezett tepsibe simítjuk. kb. 30x25 cm-es
  4. Tűpróbáig sütjük.
  5. A krémhez a margarint (vajat) a porcukorral, vaníliás cukorral és a tojássárgával jól kikeverjük. Belecsorgatjuk az egy adag kifőtt feketekávét (hidegen).
  6. Rákenjük a kihűlt tészta tetejére. Megszórjuk a rumba áztatott mazsolával, és reszelt csokoládéval.  
  7. Megjegyzés: A reszelt csokoládé helyett olvasztott csokoládét csurgattam rá, de nem úgy, hogy befedje csak lazán kanállal rácsurgattam így mutatósabb lett.

Ez most nem sütemény, de közre adom. A feltalálója szerintem én vagyok, legalábbis még nem olvastam sehol sem. Az egész abból indult ki, hogy kaptam a kertszomszédtól néhány friss tököt.  Mivel a tökfőzeléket évente csak egyszer szeretjük és ezen már túl voltunk. Gondolkodtam mit kezdjek vele. Arra jutottam, hogy lereszelem mint a krumplit a beréhez és megpróbálom ahhoz hasonlóan elkészíteni. Kicsit állt sóban persze csak éppen sósan - kinyomkodtam, fokhagymát préseltem bele, bors, liszt, tojás majd megsütöttem mint a berét - az eredmény nagyon finom, könnyű étel lett. Próbáljátok ki. Most már többször elkészítettem első alkalommal kis kaprot is tettem bele később elhagytam. Nevet még nem adtam neki

Házi karamella készítése (kb 50 perc)



  1. 300 ml  habtejszín
  2. 380 g cukor
  3. 6 ek méz
  4. 1 kávéskanál só
  5. 100 g vaj jó minőségű (nem margarinos)   
A habtejszínt a vajjal összeforralom és melegen tartom. A többi hozzávalót beteszem egy lábasba kevés vizzel (Kb fél deci) elkezdem főzni közben persze kevergetem. Amikor már sűrűsödik jó hólyagosan forr (kb 25 perc) akkor hozzáöntöm a meleg tejszínes vajat (óvatosan, lassan) és tovább főzöm egészen addig amíg már jellegzetes karamell színű nem lesz. Jó sűrű és amikor kevered látod a lábas alját. Ez kb 20 perc. ha már kezd karamellizálódni akkor már a lángból vissza kell venni nehogy megégjen a karamellünk mert akkor keserű lesz.  Ekkor lehet bele ízesítőt tenni, pl. rumos diót, (durvára aprított dióra öntök egy kis rumaromát és meg kell várni amíg a lé elpárolog csak az íz maradjon), csináltam már szezámmagosan, (nagyon finom).
Sütőpapírra kiönteni és hűlni hagyni (hűtőben). Majd szeletelni Az ízekkel lehet kísérletezni. Sokáig eltartható.

Diós krémes szelet

Itt az ideje a diós sütemény sütésének. Ezt a süteményt már megsütöttem ezért a saját tapasztalatommal kiegészítem. Megjegyzem finom sütemény.


Diós-krémes szelet recept
Diós-krémes szelet

·  Hozzávalók: Piskótához:
  • 25 dkg porcukor
  • 4 egész tojás
  • 1 citrom héja és leve
  • 20 dkg liszt
  • 4 evőkanál forró víz
  • 1 csomag sütőpor
Lapok lekenéséhez: kb fél üveg nutella
Krémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg darált dió
  • 6 dl tej
  • 25 dkg margarin
  • 1/2 fiola rumaroma
Díszítéshez: 10 dkg olvasztott csokoládé
Elkészítése:
A pudingporokat elkeverjük a tejjel csomómentesre, hozzáadjuk a cukrot és állandó keverés mellett sűrűre főzzük. Még forrón belekeverjük a diót, majd kihűtjük. Ha kihűlt hozzáadjuk a margarint és az aromát, majd kézi habverővel alaposan kihabosítjuk.
A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket a cukorral keményre felverjük, majd hozzádolgozzuk a sárgákat, a vizet, végül a sütőporos lisztet forgatjuk bele óvatosan. Egy 29*34 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben kb 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbát végezzünk!
A kihűlt lapot hosszában ketté vágjuk. Az egyik lapot megkenjük nutellával, majd rásimítjuk a krém 2/3-ad részét, a másik lapot is megkenjük nutellával és a nutellás részével a krémre borítjuk. A maradék krémet rákenjük a sütemény tetejére. Olvasztott csokival csorgatjuk le a tetejét.
Ízlés szerint szeleteljük és tálaljuk.
Saját vélemény.
A piskótát szerintem kicsit gyengébbre kell sütni, mert a nutella egy záróként működik a tészta és a krém között. Nekem a piskóta szárazabbra sikerült és a nutella megakadályozta, hogy a piskóta átpuhuljon. Ha legközelebb megsütöm megpróbálom baracklekvárral helyettesíteni a nutellát.


Finom kipróbált recept


Kakaós-kókuszos krémes

hozzávalók / 6 adag
Tészta
Töltelék:   7 db tojásfehérje     15 dkg cukor    20 dkg kókuszreszelék



Krém
  • 6 db tojássárgája                                            1 tasak pudingpor (Hólabda)
  • 4 dl tej                                                                1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
  • 15 dkg porcukor                                              15 dkg vaj
  • 1 narancsból nyert narancshéj (bio)
elkészítés     
  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk robotgéppel, majd egy órára hűtőbe tesszük.
  2. Két lapot nyújtunk, az egyiket sütőlemezre tesszük.
  3. A 7 tojásfehérjéből kemény habot készítünk, a kristálycukrot apránként adagoljuk hozzá, ha már kissé felverődött. Ezután hozzáadjuk a kókuszt, de ezt már fakanállal keverjük bele. Ajánlatos komoly gépet beszerezni, mert sokkal könnyebben tudunk dolgozni.
  4. Ezt a masszát rásimítjuk a tepsiben lévő tésztára, a másikkal pedig beborítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.
  5. A krémhez a tojások sárgáját kikeverjük a pudingporral, vaníliás cukorral és a tejjel, ebből sűrű krémet főzünk állandó keverés mellett. Végül a narancs héjával elkeverjük.
  1. A margarint habosra keverjük a porcukorral, és a kihűlt krémhez adjuk. Ezután a kihűlt tésztára kenjük a krémet, és díszítő vonásokat készítünk rá. Reszelt csokoládéval megszórjuk. Hűtőbe tesszük, és utána kedvünkre felszeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 32x24 cm

 Isteni finom: Nutellás brownie

28 dkg nutella    6 dkg finom liszt,  2 db tojás és 3 gr sütőpor kell hozzá. Ezeket alaposan összekeverjük. Majd 16x26-os tepsibe tesszük és 175 fokon 15 perc alatt megsütjük. Inkább kicsit lágy maradjon, mint kemény, mert még sül amikor kivesszük a sütőből a meleg hatására.


Krémes vaníliás pite

Nagyon finom egyszerű sütemény 
hozzávalók / 8 adag
5 dl tej 1 db vanília 125 g vaj
4 db tojás 3 csepp fehérborecet 1 csipet só
150 g porcukor 1 teáskanál víz 120 g finomliszt
elkészítés

A tejet egy edénybe öntjük, és hozzáadjuk a vanília kikapargatott magjait és a magházat is, (én egy vaniliás cukrot tettem bele) majd együtt felforraljuk, és félretesszük. Megvárjuk, amíg langyos lesz.
A vajat felolvasztjuk, majd félretesszük kicsit hűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéhez hozzáadjuk az ecetet, valamint egy csipet sót, és kemény habbá verjük.
A tojássárgáját a porcukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés mellett, apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat és az egy teáskanál vizet, majd két-három percig tovább keverjük..
Beleszitáljuk a lisztet, majd homogénre keverjük.
Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a langyos tejet is.
A tésztához hozzáadjuk az előzőleg felvert tojásfehérjét. Nem kell nagyon óvatosnak lenni, hiszen így is lágy a tészta, a legjobb, ha a robotgép egyes fokozatán, 2-3 adagban keverjük hozzá a habot.
A tepsit kivajazzuk, majd kilisztezzük, és beleöntjük a tésztát.
160 fokon 45-50 perc alatt megsütjük, amíg a teteje barnulni nem kezd.
Teljesen lehűtjük, és porcukorral megszórva, szeletekre vágva tálaljuk.
sütési hőfok: 160°C tepsi mérete: 33x24 cm
Így sütöttem meg ahogy le van írva még melegen elfogyott.
Az oldal ahonnan kiollóztam: http://www.nosalty.hu/recept/kremes-vanilias-pite#comment-344657



 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése